En introduktion till marsvin, skötsel och råd

Marsvin väger ca 2-3 kg, och finns många olika färgkombinationer de är mycket sociala. De kan leva nära tio år och är ett bra husdjur. För både barn, dock ej under 6 år och vuxna. Lär dig några fakta om marsvin och vad du måste tänka på innan du väljer en marsvin som husdjur. Om du letar efter information om hur man sköter om ett marsvin. Eller är stolta nya ägaren till ett marsvin, som på latin heter Cavia porcellus.

Marsvin biege vit

Skötsel

Daglig skötsel är viktigt för långhåriga marsvin, och säkerställer att deras päls är i gott skick. Regelbunden hantering kommer också att bidra till att bygga upp sitt självförtroende och uppmuntra marsvinet att bli vänligt och sällskaplig. God rengöring och utfodring bidrar till att förhindra många vanliga hälsoproblem, inklusive luftvägsinfektioner och hudproblem.

Kan jag bada mitt marsvin? Hur klipper jag marsvinets klo? Ta reda på hur du badar din marsvin och vilket schampo du säkert kan använda till ditt marsvin.

Tandvård

Oroa dig inte, du behöver inte borsta din marsvins tänder. Men du måste ägna stor uppmärksamhet åt dem. Marsvinens tänder växer kontinuerligt under hela sitt liv och på grund av olika orsaker kan de vara övervuxna. Overvuxna tänder kan ge ditt marsvin mycket smärta och de kan sluta äta. Deras tänder kan trimmas eller avlägsnas men förhoppningsvis behöver det aldrig hända med ditt marsvin.

Marsvins burar

Marsvin behöver mycket utrymme att för att röra på sig, ju mer desto bättre. Marsvinet bör röra varje dag på ett stort område. Men även om du har en stor bur, glöm inte att din marsvin kommer att älska att vandra omkring fritt.

Inredningsmaterial för marsvinburar

Marsvin lägger sin avföring lite varhelst där det passar. Så du behöver ett bur material som är absorberande men inte orsakar skador på ditt husdjur. Träskivor brukade vara populära men mer information om hur de kan skada våra marsvin. Har upptäckts genom åren, speciellt med cedar spån. Populära val inkluderar fleece, som kan köpas från en hantverksbutik. Och sedan tvättas och återanvändas när det blir smutsigt och olika typer av pappersbaserade material.

Marsvin och maskros

Marsvins foder

Det finns även pelletsblandningar tillgängliga på marknaden för marsvin, men de är inte en ersättning för hö. Du måste vara säker på att marsvinet får tillräckligt med C-vitamin, fosfor och lite kalcium. En av orsakerna till kalcium är att marsvin har öppna rotade tänder, vilket innebär att de aldrig slutar växa.
Men för mycket kalcium kan orsaka urinstenar, så en balans måste hittas.

Ohyra och sjukdom

Marsvin, liksom de flesta husdjur, är också mottagliga för loppor. Tala med din veterinär om lämplig loppbehandling om det behövs. De kan också drabbas av milda infektioner, vilket kan orsaka obehag, håravfall och kliande.

Om ditt marsvin utvecklar kala partier, kan detta vara ett tecken på svampsjukdomens ringmask. Så sök omedelbart hjälp av en veterinär.

Flera marsvin tillsammans

En kompis är ett måste, så mycket som ditt marsvin kommer att fästa sig till dig. Blir han ännu gladare om han har en kompis.

En hane mår bra med en manlig kompis så länge som det inte finns någon hona i närheten. Du kan också sätta in ett ungdjur med en vuxen, så länge som båda är samma kön. Håll ett öga på dem under ett par timmar för att vara säker på att de inte börjar och bråka.